Category Archives: CodeCup2018

FIKT CodeCup 2018 натпревар за средношколци

Апликацијата „SmartHome“ на ученикот Константин Велјановски од СОТУ Ѓорги Наумов – Битола, под менторство на професорот Јани Сервини е победник на овогодишниот CodeCup.

Второто место му припадна на играта (Sub)conscious изработена од учениците Давид Талевски и Стефан Бојаџиев од Гимназија „Јосип Броз Тито“ – Битола, под менторство на професорката Мирјана Соклевска.

Третото место го освои Викторија Пановска со играта „Escape the Room“, а четвртото Ивана Боцевска со играта „Табланет“, двете од Jahya Kemal College – Струга, под менторство на професорката Рилинда Хода.

Петтото место му припадна на Гимназија „Мирче Ацев“ од Прилеп, за апликацијата „Морзеова Азбука“, изработена од учениците Симона Тошеска и Михаела Павлеска, под менторство на професорката Анкица Стеваноска Јанческа.

Најдобро рангираните 3 апликации добија и школарини за студирање на ФИКТ, и беа пригодно наградени од Interworks, Seavus и ФИКТ. Сите учесници добија сертификати за успешното учество на натпреварот.

Комисијата имаше навистина тешка задача да ги избере најдобрите проекти. На сите 34 тимови им се заблагодаруваме на учеството, и им честитаме за одлично сработените проекти. Денес уживавме во секој момент од дружењето со Вас на ФИКТ!

Се гледаме на CodeCup 2019!

CodeCup 2018

 

Посета на училишта – средба со менторите и тимовите : Ноември – Декември 2017

Рок за пријавување на проекти најдоцна до: 15.12.2017

Рок за доставување на проектите најдоцна до:  25.02.2018  04.03.2018   17.03.2018

Презентирање на проекти: 10.03.2018  17.03.2018  31.03.2018

CodeCup2018